Tip Masak Mi Goreng Sedap. Bawang Putih Kena Lebih & Tuang Sedikit Bahan Ini

 

Tip Masak Mi Goreng Sedap. Bawang Putih Kena Lebih & Tuang Sedikit Bahan Ini

Bagi yang selalu berdepan hasil masakan mi goreng seperti ini boleh ikut tip yang dikongsi oleh Suhasnida Ismail. Cara masak mi goreng yang sedap ini diperoleh dah mak mentua dan juga biras yang memang berniaga sebelum ini.

Hidangan mi goreng ini memang selalu dimakan tapi ada juga yang masak tapi tak menjadi. Tak sedap macam orang lain masak.

Tip Masak Mi Goreng

Boleh ikut resipi ini

Di bawah ini adalah resipi mi goreng yang biasa digunakan

Sos & Perasa:

  • 5 tbsp sos cili
  • 1 tbsp sos tomato
  • 2 tbsp sos tiram
  • 1 tbsp kicap manis
  • 2 tbsp kicap pekat
  • 1 tbsp sos ikan
  • 1/2 tsp garam halus
  • 1 tbsp gula atau secukup rasa
  • 1/2 tsp ajinomoto jika suka
  • 1/2 cawan air

Bahan lauk (ikut citarasa):

  • Ayam cincang
  • Udang
  • Daging
  • Telur
  • Sawi
  • Tomato

Bahan-bahan:

  • 1 peket mi kuning
  • Minyak untuk menumis
  • 8 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang holland
  • 2 tbsp cili kering kisar

Tip masak mi goreng sedap

  • 1. Guna sos sos mencukupi, jangan kedekut bahan
  • 2. Jika nak ada kelainan, guna air rebusan daging dan hirisan daging. Memang sedap sangat.
  • 3. Guna banyak bawang putih, tumbuk kasar kasar
  • 4. Masukkan sedikit cuka makan bila menggoreng mee untuk membangkitkan rasa.

Cara penyediaan:

1. Panaskan minyak masak, tumis bawang putih.

2. Tumis bawang holland, cili kering kisar.

3. Masukkan lauk/isi dan tumis lagi.

4. Letak sedikit air dan masukkan semua sos.

5. Masukkan udang.

6. Pecahkan telur dan masukkan mi. Gaul.

7. Masukkan sayur dan kacau sebati hingga mi masak. Siap!

Kalau sedang cari kuali untuk menggoreng boleh klik SINI

Semoga bermanfaat, Share kepada yang lain juga yaa tq…

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantausemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Sumber: Suhasnida Ismail, Vanilla Kismis