TIDAK s1ap kerj4 sekolah, bAPA bakar an4k sampa1 MENInggal duNIA

Seorang kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun mengalami kecederaan parah selepas dibakar oleh bapanya dengan menggunakan minyak tanah, dalam kejadian yang berlaku di daerah Orangi di Karachi, Pakistan.
Dua hari kemudian, pihak hospital mengesahkan mangsa, Shaheer Khan, meninggal dunia.

Siasatan awal polis mendapati, bapa mangsa, Nazir Khan, bertindak sedemikian kerana berang dengan mangsa yang tidak menyiapkan kerja sekolah.
Pegawai Polis, Salim Khan berkata , Nazir sebelum itu bertengkar dengan isterinya, Shazia mengenai akademik Shaheer.
Shaheer yang baru mahu melangkah keluar bermain layang-layang ditahan oleh bapanya, sedangkan kerja sekolahnya yang diberi guru sekolahnya masih belum disiapkan. Nazir kemudian bertanya beberapa persoalan berkaitan persekolahan.

Bagaimanapun mangsa tidak dapat memberi jawapan yang memuaskan dan hal itu mengundang rasa bengang Nazir, lalu mengambil minyak tanah dan dicurah ke atas Shaheer.

Ketika memberi keterangan kepada polis, Nazir berkata dia hanya sekadar mahu mengertak anaknya agar duduk di rumah dan menyiapkan kerja sekolah. Tetapi dia pada waktu itu hilang pertimbangan lalu menyalakan mancis dan api terus menyambar mangsa.

Shaheer menjerit kesakitan dan ibunya bergegas membantu Nazir yang cuba memadamkan api dengan membaling selimut kepada mangsa.

Selepas api berjaya dipadamkan, mangsa yang melecur teruk segera dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Dua hari kemudian Shaheer disahkan meninggal dunia akibat kecederaan parah yang dialaminya.

Susulan kejadian itu, Nazir telah tampil menyerah diri pada Isnin, 19 September 2022 dan mengaku bersalah di atas perbuatan dan kecuaiannya itu.

Sementara itu, Shazia mengambil masa dua hari untuk meratapi kematian anaknya dan mengambil keputusan untuk mengheret suaminya ke mahkamah atas pertuduhan membunuh anak mereka. Mahkamah menetapkan tarikh sebutan kes pada 24 September 2022.

Sumber: Daily Star