Suami Nak BAHAGIAKAN Isteri Tak Susah Pun, HARGAI PENAT Lelahnya Sudah Memadai!

Biasa kalau cakap nak hargai penat pasangan kena beli hadiah atau barangan mewah sebagai tanda kasih sayang. Kononnya, itulah untuk menghargai pasangan.

Memang tak salah pun nak hargai penat pasangan dengan memberi barangan atau hadiah. Tapi bagaimana dengan keadana fizikalnya yang penat uruskan rumahtangga. Adakah suami layan emosi penat lelah isteri selama ini.

Jangan fikir, nak hargai pasangan dengan memberi hadiah semata-mata. Malah tak perlu pun nak habiskan duit dengan cara ini. Bagaimana pula dengan pasangan yang hidup sederhana, sanggupkah berhutang untuk membeli hadiah, semata-mata nak hargai pasangan.

Sebenarnya, hidup serba serbi sederhana pun boleh membuatkan pasangan bahagia. Caranya, cukup mudah dengan hanya membantu pasangan di rumah pun buat dia bahagia.

Inilah yang dikongsikan oleh Syahirah Omar tentang mudahnya nak bahagia dan hargai isteri. Tak susah pun caranya.

Berpada-pada Tayang Kebahagiaan, Agar Tak Terkena Pandangan ‘Ain’

Hargai Penat Isteri, Ringankan Tulang
Saya ada seorang kawan yang sudah berumahtangga. Hidupnya sangat bahagia. Anak-anak yang baik dan mendengar kata. Sejuk hati bila tengok keluarga kecil mereka.

Setiap pagi suami pergi kerja naik motor. Isteri tadi uruskan 4 orang anak lelaki mereka, hantar dan jemput anak di sekolah naik kereta wira lama warna biru.

Saya suka lihat cara mereka suami isteri. Saya rasa saya tahu kenapa kawan saya ni nampak sangat bahagia. Mungkin ada gaduh sesama mereka biasalah suami isteri, tapi saya tertarik nak kongsikan di sini kenapa kawan saya bahagia.

Saya perhatikan,

1. Setiap kali isteri dia bercakap, suami pandang tepat pada mata isteri. Setiap kali isteri panggil, suami terus bangun tinggalkan urusan suami dan fokus pada isteri. Sebab itu juga anak-anak mereka sangat mendengar kata bila melihat ayah mereka juga begitu. Mata bukan di handphone, di laptop atau di TV.

2. Hidup kawan saya sangat sederhana. Tapi mereka tenang saja. Setiap petang kalau suami dia balik kerja, kawan saya cerita suami mesti beli makanan untuk keluarga. Kuih muih, biskut atau apa saja. Tak pernah pulang dengan tangan kosong. Kata suami dia, rezeki murah bila bahagiakan anak isteri walaupun dengan bawa pulang sebungkus biskut cicah teh O.

3. Suaminya sangat ringan tulang. Isteri tak perlu suruh itu ini. Bukan senang uruskan 4 anak lelaki tetapi bila seorang ayah sangat rajin menolong si ibu, anak mereka pun jadi rajin juga. Yes, children are great imitators. So give them something great to imitate.

4. Kawan saya cerita setiap Maghrib dan Isyak pasti mereka solat berjemaah. Bila hari cuti, suami akan bawa anak yang besar sikit ke surau. Bila jaga solat, Insya Allah semua urusan Allah pasti jaga.

5. Bila hari cuti, suami dia bawa pusing naik kereta. Bila dah gaji, suami pasti bawa dia pergi kedai Eco. Tak mahal, tapi memang itupun dah buat isteri bahagia.

Benarlah, tak susah nak bahagiakan isteri. Isteri cuma mahu dihargai. Bila terlalu penat uruskan keluarga isteri cuma mahu suami peduli emosi isteri.

Kadang bila isteri mengadu penat uruskan anak bukan bermaksud dia terbeban dengan anak dan tidak bersyukur. Hakikatnya dia terlalu sayang anak-anak. Dia cuma mahu bercerita. Dia cuma mahu meluah rasa. Dia cuma penat emosi, mental walaupun fizikal masih bertahan lagi.

Sabda Nabi yang bermaksud: “Mukmin yang paling sempurna imannya adalah yang paling baik akhlaknya di antara mereka. Dan sebaik-baik kalian adalah yang paling baik terhadap isterinya.” (Riwayat Ahmad)
Saya doakan semoga rumahtangga kalian bahagia sampai Syurga dan sentiasa dalam Rahmat Allah.