Seorang pengusaha kebun kelapa sedih kerana tanamannya dimusnahkan oleh gajah yang berjaya memasuki kawasan itu walaupun sudah dipasang dengan pagar elektrik

TEMERLOH – Seorang pengusaha kebun kelapa di Kampung Sungai Kepong sedih kerana tanamannya dimusnahkan oleh gajah yang berjaya memasuki kawasan itu walaupun sudah dipasang dengan pagar elektrik, pada Isnin.

Kata Rosli Basri, 42, kumpulan gajah liar berkenaan dipercayai memasuki kebunnya itu kira-kira jam 4 pagi pada Isnin dan sebanyak 33 pokok kelapa jenis Tacunan miliknya musnah.

Kejadian disedari oleh pekerja saya yang datang ke kebun. Terdapat kesan tapak kaki dan najis gajah ditemui di kebun saya. Wayar elektrik yang dipasang pada pagar pula sudah putus.

“Ini kali kedua gajah memasuki kebun saya selepas dimasuki haiwan tersebut pada tahun lalu dan memusnahkan tanaman pisang. Kali ini gajah memasuki kebun saya dan memusnahkan tanaman pokok kelapa pula.

Pagar elektrik yang rosak akibat serangan gajah di kebun milik Rosli di Kampung Sungai Kepong dekat Lanchang pada Isnin

Pada masa ini belum tahu jumlah kerugian saya alami tetapi mujurlah 300 pokok durian yang turut diusahakan tidak dimusnahkan oleh gajah,” katanya kepada Sinar Harian, pada Isnin.

Menurut Rosli, dia percaya antara tiga dan empat ekor gajah memasuki kebun miliknya itu dan sudah melaporkan mengenai haiwan tersebut kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan).