selalu dipandang hina kerana pekerjaannya “Tak sangka gajinya cecah 5 Angka Sebulan”

Tuan Muhammad Shahzrul Ezzaiky pernah dipandang h1na kerana statusnya yang bekerja sebagai kru di syarikat pembersihan. Tanggapan itu pernah membuatkan pemuda mesra disapa Mamat itu segan untuk bercerita perihal kerja,

namun kini tidak lagi apabila semakin selesa berkongsi pengalamannya yang mencari rezeki di Kota Singa menerusi platform TikT0k.

Perkongsiannya itu mendapat perhat1an ramai, lebih-lebih lagi apabila Mamat memberitahu hasil pendapatannya yang menc3cah hampir lima angka selepas dituk4r kepada mata wang ringgit Malaysia.

Berkongsi kisahnya, Mamat, 25, yang menetap di Kangkar Pulai, di sini berkata, dia pernah mel4kukan pelbagai pekerjaan namun tidak meny4ngka akan terjebak dalam bidang pembers1han

“Saya pernah bekerja sebagai anggota b0mba b4ntuan di Bukit Beruntung, Rawang, Selangor sebelum bekerja di syarikat pembers1han dekat Singapura bermula November 2019.

“Saya masuk ke sini (Singapura) dengan rakan namun mereka pulang ke Malaysia kerana tidak t4han sewaktu pand3mik meny3babkan saya tinggal sendirian ketika itu.

“Pada awalnya, saya bekerja di syarikat yang lain namun gajinya agak rendah bagi menampung k0s menetap di Singapura dalam tempoh Per1ntah Kawal4n Pergerakan (PKP).

“Kebetulan, syar1kat tempat abang saya bekerja ada kekosongan jadi cuba mohon dan rezeki saya apabila diterima,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Menurut Mamat, dia dulu adalah remaja yang n4kal malah pernah dibu4ng sekolah namun faktor usia menyeb4bkannya ada kesedaran untuk berubah.

Katanya, peluang bekerja di Singapura juga mahu dimanfaatkan untuk membalas jasa ibu bapanya walaupun tidak mempunyai kelulusan tinggi.

“Ada saja yang k3cam selepas saya kongsi kisah di TikT0k tetapi mulut orang tidak boleh ditutup. Saya buat tak tahu saja kerana sampai bila nak malu dan sembuny1kan pekerjaan kerana lambat laun orang tahu juga.

Impian saya satu iaitu nak menggembirakan emak ayah malah setiap kali dapat gaji , saya akan dahulukn mereka.

“Niat saya berkongsi pengalaman di TikT0k pula supaya orang ramai tahu kerja macam saya ini juga boleh dapat pendapatan lum4yan dan tidak seharusnya dip4ndang h1na,” katanya.

sumber ;metro tv