Sama2 Membantu, Satu Keluarga Gotong-Royong Masak Buat Mangsa Banjir

Keprihatinan rakyat Malaysia dalam membantu mangsa-mangsa banjir ketika ini harus diberikan kredit kerana saling bersatu hati tanpa mengira sebarang perbezaan.

Ada yang bertungkus-lumus menyediakan keperluan harian, membawa bot dan kayak persendirian untuk operasi menyelamat dan ada juga yang bergotong-royong menyiapkan makanan untuk diagihkan ke pusat pemindahan.

Bergotong-royong masak makanan
Hal ini samalah seperti yang dilakukan oleh sebuah keluarga apabila gigih memasak untuk menyiapkan makanan supaya dapat diberikan kepada mereka yang terjejas akibat banjir.

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh @ranjita.rana di aplikasi TikTok, dia dan keluarga besarnya telah bergotong-royong menyiapkan makanan di rumah sebelum menghantarnya dari rumah ke rumah.

Masing-masing mempunyai tugas sendiri, dari memasak nasi, menumis lauk dan menyiapkan setiap bungkusan. Seusai daripada itu, mereka telah bergerak menggunakan truk pick-up dan mengagihkannya kepada mangsa-mangsa banjir.

Mereka juga mengakui sangat menghargai kebaikkan setiap rakyat Malaysia ketika masing-masing ditimpa musibah tanpa membezakan warna kulit, agama dan bangsa.

Terbaik & terima kasih!

Seronok tengok orang Malaysia macam ni

Semoga Tuhan terus memberkati kalian

Kita semua rakyat Malaysia

Menangis tengok kita semua bersatu