Rahsia Daun Jambu Batu Untuk Mencegah Rambut Gugur

Rambut yang gugur boleh disebabkan oleh kekurangan vitamin. Penyelesaian untuk mengatasi rambut yang gugur biasanya bergantung pada apa yang menjadi punca rambut gugur. Banyak orang yang putus asa dan melakukan segala-galanya untuk menyelesaikan masalah yang tidak menyenangkan ini dengan menggunakan pelbagai rawatan dan produk kosmetik mahal.

Salah satu cara yang digunakan untuk mencegah penipisan dan keguguran rambut iaitu dengan menggunakan daun jambu batu. Jambu batu mungkin yang paling terkenal di antara pelbagai tumbuh tumbuhan dedaun herba lain. Banyak pengeluar di bidang farmasi yang menggunakan ekstrak daun ini untuk mengubati pelbagai jenis penyakit. Jambu batu atau yang mempunyai nama latin PSIDIUM GUAJAVA adalah buah asli dari tanah tropika seperti Malaysia dan Indonesia. Manfaat kesihatan yang boleh diperoleh daripada tanaman buah yang satu ini bukan hanya terhad kepada buah sahaja, tetapi juga pada tanaman daun dan batang.

Para ilmuwan menyebut bahawa penggunaan daun jaambu secara teratur setiap hari akan membantu menentang penipisan dan keguguran rambut. Daun jambu batu banyak mengandungi vitamin B yang paling penting untuk kesihatan rambut dan kesihatan.

Cara menggunakan daun jambu batu untuk mencegah keguguran rambut:

Ambil satu tangan penuh daun jambu batu dan letakkan dalam satu liter air bersih.
Rebus daunnya selama lebih kurang 20 minit kemudian diamkan pada suhu bilik selama 15 minit. Sedia untuk digunakan!

Cara pemakaian:#

Urut dengan lembut kulit kepala anda dengan daun jambu itu, kemudian biarkan selama beberapa jam selepas itu dibilas. Untuk hasil terbaik letakkan beberapa daun jambu di rambut anda lalu bungkus dengan tuala dan biarkan di malam hari.
Cucilah rambut anda di pagi hari. Daun jambu batu ini akan mengukuhkan folikel dan akar rambut anda ..

Sumber: Mediaresepi