Pokok Pisang Seribu Jadi Sumber Rez3ki Suami Isteri Ni!..allah yang meneNTUKAN setiap REZEki hAMbanya

Bercucuk tanam di laman rumah sudah menjadi kelaziman, sama ada ruang tanah yang ada di tanam dengan tanaman herba, pokok bunga, sayur-sayuran atau pun pokok buah-buahan.

Namun bila menyentuh tentang tanaman, mungkin ada antaranya pertama kali melihat Pokok Pisang Seribu.

Pokok ini bukan sahaja unik malah mempunyai nilainya yang tersendiri.

Ini sebagai mana menurut Tarmizi Dollah Ahmad, 55, dia mendapat permintaan yang tinggi dan banyak kali telah menjual benih Pokok Pisang Seribu dengan harga RM 25 sepokok.

Ini sebagaimana memetik Harian Metro, pokok Pisang Seribu menjadi buruan peminat pokok hiasan eksotik kerana keunikannya yang membuahkan 1,000 biji pisang.

Pemiliknya, Tarmizi Dollah Ahmad, 55, berkata benih pokok itu mendapat permintaan tinggi dalam kalangan mereka yang minat dengan tanaman eksotik berkenaan.

Pokok pisang seribu dan kantan malerus antara mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan.

“Sejak menanam pokok pisang seribu bermula November tahun lalu, saya sudah beberapa kali menjual benihnya kepada pembeli dengan harga RM25 sepokok.

Pokok Pisang Seribu Jadi Sumber Rezeki Suami Isteri Ni!

“Pokok pisang seribu sepanjang 3.4 meter ini juga menjadi tarikan tetamu,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini.

Selain pokok pisang seribu, dia juga menanam kira-kira 30 jenis tanaman eksotik dan herba antaranya tebu pelangi, tebu gading, kunyit bunian, jambu strawberi, pokok matoa, delima bonsai, kemoyang merah dan ubi betik atau pokok cahaya.

Ahmad Termizi berkata, dia mula meminati tanaman eksotik dan herba sejak dari kecil dan tidak menyangka ramai yang berminat untuk membelinya.

“Apabila saya siarkan gambar pokok yang ditanam dalam media sosial, ramai yang mesej berminat untuk beli benih.

Alhamdulillah, minat saya ini sedikit-sebanyak dapat dijadikan pendapatan sampingan buat kami sekeluarga,” katanya yang juga pesara tentera.

Sementara itu, isterinya, Mahzan Che Husin, 45, berkata dia tidak menyangka hobi suaminya boleh dijadikan pendapatan sampingan selain untuk mengisi masa lapang.

“Saya sentiasa menyokong minatnya dalam bidang ini dan kami sekarang sedang mengusahakan tanaman tebu berhampiran rumah,” katanya

sumber ;bh online