Pilu, Warga Emas Gigih Berniaga Jual Kuih Tanggung Rawatan Mata

Dua hari lalu pihak Niaga Kini ada berkongsi di laman Facebook kami mengenai nasib seorang warga emas yang berniaga kuih berdekatan Hospital Jitra demi menampung pembedahan matanya.

Post berkenaan mendapat perhatian umum yang rata-rata menzahirkan rasa simpati dan memuji usaha gigih peniaga terbabit.

Hari ini, melalui laporan Sinar Harian menyatakan bahawa peniaga itu dikenali sebagai Hanapiah Mahmud, 76, yang tinggal di Gelong Rambai, Jitra.

Menurut Hanapiah, isterinya, Doyah Kasa, 70, akan bangun pada jam 3 pagi setiap hari untuk membuat kuih sebelum dijual pada jam 2 petang.

“Kedua-dua belah mata saya kurang jelas dan doktor memaklumkan pembedahan perlu dilakukan bagi membuang selaput mata.

Saya akur dan mula mengumpul wang untuk menjalani pembedahan itu. Sepatutnya pembedahan sudah dijalankan namun tertangguh akibat koronavirus (Covid-19) sejak Mac lalu,” katanya ketika menerima kunjungan Presiden Inapan Siswa Malten Universiti Utara Malaysia (UUM), Muhammad Saniy Samsudin di kediamannya di sini hari ini.

Hanapiah berkata, antara kuih-muih yang dijual ialah lepat pisang, tepung bungkus dan pulut udang malah mereka juga bersedia menerima tempahan.

Sementara itu, anak ketiga Hanapiah, Ahmad Nizar, 51 berkata, bapanya dijadualkan melakukan pembedahan mata tahun ini, namun ditangguhkan ke satu tarikh yang belum pasti akibat Covid-19.

“Disebabkan sudah terlalu lama menunggu, keputusan diambil untuk melakukan pembedahan di sebuah hospital pakar mata di Sungai Petani.

“Kami berusaha mengumpul duit hasil jualan kuih ini. Sebelum ini bapa menjual ikan tetapi saya tidak benarkan kerana bahaya keluar pada waktu malam untuk mendapat bekalan ikan di Alor Setar selepas penglihatan semakin kabur akibat komplikasi penyakit kencing manis,” katanya.

Mereka yang mahu membantu Hanapiah boleh menghubungi talian 0125328845 (Ahmad Nizar) atau menyalurkan bantuan ke nombor akaun Maybank milik Hanapiah Mahmud (152068789172).

Kongsikan info bermanfaat ini di semua platform sosial anda agar lebih ramai yang tahu tentang kegigihan lelaki hebat ini mencari rezeki.

Moga perkongsian anda akan mempermudahkan urusan orang lain dan menjadi lubuk pahala berpanjangan.

Sumber: Sinar Harian