Nak Makan Tapi Makanan Dah Basi? Jom Amalkan 10 Cara Ini Untuk Elakkan Makanan Anda Cepat Basi!

Masak pukul 12 tengah hari, pukul 7 malam nak makan makanan yang sama, tapi dah basi? Tak pasal-pasal nak kena masak makanan lain pula untuk makan malam.

Selalu sangat kita dengar perkataan “basi” ni kan? Even kat kedai-kedai makan pun still juga ada yang kita dengar complain dari customer pasal makanan basi ni. Jadi tak mustahil mesti ramai lagi yang tak tahu cara-cara nak elakkan masakan kita dari cepat basi.

Cara-Cara Elak Makanan Cepat Basi
Gunakan bawang merah berbanding bawang besar.dah basi11
Elak menggunakan timun atau tomato.dah basi12

Semasa menumis, pastikan bahan-bahan yang ditumis pecah minyak dan garing.dah basi13
Selepas siap masak, terus angkat dan jauhkan dari bahang api.dah basi14

Jangan biarkan hidangan yang anda masak tersimpan dalam periuk atau kuali.dah basi15
Jangan meletakkan makanan di dalam bekas yang basah.dah basi16
Jangan menggunakan senduk dan sudu yang basah.dah basi17

Pastikan makanan sejuk terlebih dahulu sebelum ditutup.dah basi18
Jangan guna senduk atau sudu yang sama pada lauk yang berlainan.dah basi19
Panaskan makanan setiap 4 jam.dah basi20

Anda semua dah tahu kan cara-cara untuk elakkan makanan anda cepat basi? Jadi jom sama-sama kita amalkan 10 cara ini agar makanan yang kita masak tahan hingga ke malam.

Semoga bermanfaat!

Kredit: alaf21