“MELELEH-LELEH KE BAJU DAN SELUAR” – IBU PAN1K ANAK MAK4N SABUN CANDY V1RAL, D0KT0R DEDAH RISIK0… J4NGAN SESEKALI PAKSA MUNT4H!

PASTI ada dalam kalangan kita yang sudah terpeng4ruh dengan sabun cucian dalam bentuk kapsul yang diju4l secara meluas menerusi platf0rm dalam talian.

Turut dikenali sebagai laundry c0ndensation detergent be4ds, kiub kecil warna warni itu b0leh didapati dengan h4rga cukup mur4h melalui Sh0pee, Instagram, Faceb00k dan sebagainya.

Jika sekali imbas, bentuk kiub cucian pakaian itu kelihatan saling tak tump4h seperti gula-gula c0mel yang sering dimakan oleh kanak-kanak.

Maka tidak ha1ranlah jika p1hak h0spital turut menerima k3s melibatkan kanak-kanak yang tertel4n kiub cucian tersebut.

Menurut Dr Redza Zainol, seorang wanita pernah dikejvtkan dengan tang1san anaknya yang tertel4n sabun v1ral itu.

Jelasnya, pemeriksaan yang dibuat oleh si ibu mendapatinya anaknya sudah menel4n kiub cucian berkenaan.

“Masa maknya di dapur, tiba-tiba terdengar anak menang1s kuat. Bila dijengah, dalam mulut penuh dengan sabun. Meleleh-leleh ke baju dan seluar. Bila datang dekat, bau sabun kuat datang dari dalam mulut anak. Pan1knya tak payah cakap. Tak tahu nak buat apa.

dr redza

Dr Redza Zainol.

“Cepat-cepat sabun semua dicuci dari muka dan mulut anak. Kebetulan se0rang diri di rumah, semuanya kena dihadap sendirian. Berlar1 terus mak ni buat panggilan telef0n pada suami. Syukur suami memang nak dekat sampai ke rumah,” tulisnya.

Tidak memperincikan secara lanjut k3s kanak-kanak tersebut, Dr Redza bagaimanapun mended4hkan pihaknya turut membuat rujvkan ke Pusat R4cun Negara untuk melihat kandungan sabun v1ral berkenaan.

“Bila kami buat panggilan ke Pusat R4cun Negara, kandungan sabun candy v1ral ni ialah bahan pencuci dan sabun (kategori bahan k1mia i0nic and non i0nic). Yang merisaukan ialah “half-life” kandungan sabun ni tak tahu berapa lama.

“Maksudnya, kalau anak dah term4kan sabun ni, kita tak tahu sabun tu akan kekal berapa lama dalam badan anak,” jelasnya lagi.

Tambah Dr Redza, selain risik0 lapisan muk0sa mulut dan laluan pern4fasan yang terhakis, ia juga boleh membawa keceder4an kepada usvs.

“Sabun ini boleh menyebabkan hak1san pada lapisan muk0sa mulut dan laluan pernaf4san. Kalau sangat ser1us, hingga perlukan b4ntuan pernaf4san.

“Ia juga menyebabkan keceder4an pada lapisan usvs hingga menyebabkan munt4h yang tervk, pengs4n atau hilang kesedaran,” jelasnya panjang lebar.

sabun2

Semakan mendapati ia diju4l pada h4rga yang murah secara atas talian.

Menurut Dr Redza, dia risau dengan kewujudan sabun v1ral berkenaan dan mem0hon agar ia disimpan di tempat yang selamat.

Malah katanya, dia mahu ibu bapa peka akan hal itu dan sama-sama menyebarkan maklumat berkaitan sabun v1ral itu sebagai peringatan buat individu lain di luar sana.

“Selama saya jadi d0ktor kanak-kanak, berkali-kali saya lihat anak term1num sabun pencuci tapi kali ni saya memang risau dengan bentuk dan warna sabun ni.

“Nasihat saya, simpanlah sabun ni di tempat yang selamat dan jauh dari jangkauan anak. Kalau anak tertel4n bahan pencuci, jangan paksa dia munt4h.

sabun3

Sabun candy v1ral yang kelihatan seperti gula-gula. Foto: Instagram.

“Kalau p4ksa d1a munt4hkan sabun tu, anak boleh tersed4k. Bila tersed4k, sabun tu boleh masuk ke p4ru-p4ru pula. Lagi bah4ya. Basuh mulut anak dengan air berkali-kali. Tukar baju dan seluar anak yang dah terkena bahan pencuci tu. Bawa segera ke h0spital.

“Bantu saya sebarkan ilmu ni pada mak ayah yang lain. Kadang-kadang kita terlepas pandang 1su macam ni tapi anak kita yang menjadi m4ngsa,” ujarnya.

Dr Redza berk0ngsi mengenai sabun v1ral itu menerusi siri tweet di Twitter pada Jumaat lalu.

Selain Twitter, Dr Redza turut berk0ngsi ilmu eksklusif kes1hatan bay1 dan kanak-kanak serta ilmu kekeluargaan menerusi saluran Telegram miliknya.

Sumber : mStar via merpatiputeh