Macam Mana Untuk Mengenali Telur Yang Datang Dari Ayam Yang Tidak Sihat

Mungkin kita antara salah seorang yang gemar makan telur ayam kan, Tidak kira bagaimana ia dimasak, digoreng, direbus atau di jadikan bahan untuk dibuat kuih muih, telur sangat lazat bila dimakan. Walaubagaimanapun, perkara yang paling penting bagi anda adalah perlu memilih telur ayam yang berada dalam keadaan yang sihat.

BAGAIMANA CARA UNTUK MENGENALI AYAM SIHAT?

Jadi bagaimana kita boleh mengatakan sama ada ayam sihat atau tidak? Ayam yang sihat makan pelbagai jenis makanan setiap hari. Ini termasuk daging kerana itulah makanan mereka juga perlu. Mereka mungkin ingin makan serangga yang berbeza, tikus dan bahkan ular.

Semua nutrisi baik dari makanan yang mereka makan disalur ke telur mereka. Untuk mendapatkan nutrisi ini, ayam harus dibenarkan untuk bergerak bebas, keluar pada udara segar. Ayam yang terkunci dalam bilik menetas kecil mereka untuk seluruh hidup mereka tidak menerima vitamin dan mineral yang mereka benar-benar perlukan dan telur mereka tidak berada pada tahap kualiti yang sama seperti telur ayam liar (kampung).

Bagaimana telur berkualiti baik kelihatan? Berikut adalah beberapa ciri-ciri yang boleh membantu anda membezakan telur yang berkualiti dengan tidak:

1. Ketumpatan Dan Kekerasan Kulit

Jika telur mudah retak, itu bukan telur yang berkualiti baik. Ayam yang mempunyai diet kaya dan kesihatan secara keseluruhan baik menghasilkan telur yang sangat kuat. Jika telur benar-benar sihat kulit ini harus sangat sukar untuk diulang.

2. Warna Kuning Telur

Bagi kebanyakan orang itu cukup biasa untuk melihat telur dengan warna terang atau kuning kuning cerah. Namun, ini bukan warna kuning yang sempurna. Warna yang sesuai untuk kuning ayam oren yang mendalam. Lain kali anda makan telur periksa warna kuning untuk memastikan bahawa anda makan telur benar-benar baik dan sihat.

3. Ketebalan Kuning Telur

Kualiti pada telur boleh ditentukan oleh ketebalan kuningnya. Kuning telur yang sihat biasanya lebih tebal dan bulat.

Banyak penyelidik melaporkan bahawa pemakanan sihat pada ayam memainkan peranan besar dalam menghasilkan telur yang sihat. Sebuah laporan di Oxford Journal menyatakan bahawa jumlah beta karotena dalam telur boleh ditingkatkan jika ayam diambil lebih banyak beta karotena. Journal of Agricultural Food Chemistry menyatakan bahawa tahap asid lemak omega-3 dapat ditingkatkan dengan meningkatkan kadar DHA dalam makanan ayam .

Cara Cari Telur Sihat

Sekarang apabila anda tahu bagaimana telur ayam yang sihat benar-benar kelihatan seperti itu, anda mungkin akan tertarik di tempat di mana anda boleh mencari mereka. Kerana perkembangan yang signifikan dari industri pertanian, anda mempunyai banyak pilihan untuk telur.

Jika anda mempunyai cukup ruang dan keinginan, anda boleh membeli ayam anda sendiri dan menjaga mereka di kebun anda. Di sana mereka akan mempunyai semua yang mereka perlukan untuk menghasilkan telur yang sihat paling lazat untuk anda dan keluarga tersayang anda.

Memeriksa syarikat pengeluar telur ayam salah satu pilihan yang boleh anda buat. Jika ayam mereka bebas dan mempunyai akses kepada pelbagai jenis makanan, maka anda boleh mencuba produk mereka.

Anda pasti perlu berusaha dan menggunakan telur dengan telur kuning yang berwarna seakan oren. Kami boleh memberi jaminan bahawa usaha ini berbaloi selepas anda merasakan perbezaan!

Satu lagi pilihan ialah cari telur ayam kampung yang harganya agak mahal namun kini banyak berada di pasaran.

P/S : Pilihan sekarang di tangan anda.

Sumber : Sehinggit