Lebih Sebulan Cari, ‘Owner’ Terkejut Dapati Kucingnya Yang Hilang Di Hat Yai Ditemui Di Bangkok

Seekor kucing bernama ‘Moota’ yang hilang di Hat Yai lebih sebulan lalu dilaporkan berjaya ditemui di Bangkok.

Laman Facebook ‘Traffic on the Si Rat – Outer Ring Road Expressway of Bangkok’ telah menyiarkan gambar seekor kucing belang cantik dengan kolar merah di lehernya duduk di bawah payung di belakang trak pikap.

Seorang orang awam yang menjumpai kucing itu di tepi lebuhraya di Bangkok menyerahkannya kepada warden trafik.

Ketika itu hujan lebat dan kucing itu kelihatan ‘merindukan rumahnya’, kata warden trafik.

 

Warden trafik berpendapat bahawa dia pasti mempunyai pemilik kerana memakai kolar dan mengesyaki kucing itu tersesat atau terjatuh dari kereta seseorang.

Kemudian, dia menyangka kucing itu mungkin berada dalam bahaya, jadi mereka membawanya masuk dan menyiarkan ke Facebook dengan harapan dapat menemui pemiliknya.

Siaran Facebook tersebut mendapat perhatian umum dan akhirnya sampai kepada pemiliknya beberapa hari kemudian yang berada di Hat Yai.

 

Pada hari Sabtu, pemilik kucing itu Baew Jiratsabok pergi ke Bangkok untuk mengambil Moota.

Semalam, Baew menyiarkan gambar di Facebook menunjukkan Moota menunggu untuk menaiki kereta api pulang ke Hat Yai. Perjalanan kereta api itu mengambil masa antara 15 hingga 18 jam.

Baew bergurau bahawa dia telah menghabiskan semua wangnya untuk tiket kapal terbangnya dari Hat Yai ke Bangkok jadi mereka terpaksa menaiki kereta api untuk pulang.

“Moota berasa kagum kerana dia tidak pernah menaiki kereta api sebelum ini,” kata Baew.

Selain itu, Baew berterima kasih kepada State Railway of Thailand kerana membenarkan Moota menaiki kereta api untuk pulang.

Baew mengesyaki bahawa Moota pergi ke Bangkok dengan melompat ke belakang trak pikap atau kereta seseorang di Hat Yai selama 13 jam perjalanan.

Tetapi Moota telah hilang hampir sebulan yang lalu, jadi tiada siapa yang benar-benar tahu tentang pengembaraannya.

sumber.kosmo