Khasiat Pegaga Untuk Awet Muda.. Kaum Wanita Mesti Mengamalkannya..

Bila orang tua menyebut pegaga, mungkin ada diantara kita yang terkebil-kebil dengan wajah seribu pertanyaan. Pegaga ?

Baiklah pegaga merupakan sejenis tumbuhan herba yang menjalar dan biasanya tumbuh dikawasan lembab serta redup. Ia mudah diperoleh dikawasan perkampungan dan tumbuh secara liar. Dalam dunia moden pegaga turut dikenali dengan nama saintifik sebagai Centella asiatica.

KHASIAT PEGAGA
Pegaga mempunyai banyak jenis dan antaranya adalah :

Pegaga Cina atau Pegaga Nyonya
Pokok Pegaga Daun Lebar
Pokok Pegaga Kelantan
Pokok Pegaga Renek
Pokok Pegaga Salad
Pokok Pegaga Gajah
Pokok Pegaga Brunei
Pegaga kaya dengan zat makanan seperti protein, gentian, zat besi, vitamain A dan C . Nutrien yang berkhasiat ini bukan sahaja dijadikan makanan, minuman dan ulam-ulaman malah ekstrak pegaga dijadikan krim kecantikan, sabun dan juga balm (ubat sapuan berherba). Oh, mudahnya ! tidak perlu lagi memetik daun pegaga dihalaman rumah atau dipinggir hutan.

Untuk pengetahuan anda, pegaga sangat terkenal dalam perubatan tradisional dan tidak hanya satu kebaikan tetapi variasi untuk semua lapisan umur, tua dan muda, lelaki dan wanita. Hal terbaik yang mungkin paling disenangi oleh masyarakat moden tentang pegaga adalah ia membantu melambatkan proses penuaan, melancarkan peredaran darah, awet muda, mengawal keguguran rambut, mengurangkan berat badan dan sebagainya.

Kesihatan lebih berharga daripada kekayaan justeru, jangan pernah memandang hidupan liar seperti pegaga tiada maknanya dalam hidup seharian. Mungkin otak cetek anda berkata ia hanya ulam bagi penduduk kampung yang tiada berkemampuan membeli makanan mahal dan sebagainya. Malangnya, fikiran itu salah kerana pegaga kini tidak hanya tumbuh meliar tetapi, turut ditanam secara komersial dihalaman rumah sendiri dan secara besar-besaran untuk tujuan perubatan.

Di Madagascar contohnya pegaga dikeringkan, dikisar dan digunakan untuk merawat penyakit kusta, asma, siplis, bronchitis dan luka-luka kulit. Pada masa kini pegaga banyak digunakan sebagai ramuan dalam penyediaan ubat-ubatan dan kosmetik dinegara-negara Eropah, Amerika Syarikat dan Jepun. Ternyata pegaga tidak hanya memberikan kesihatan yang baik kepada penggunanya tetapi turut menjadi sumber ekonomi bagi pengusahanya.

World Health Organization (WHO) turut mengesahkan bahawa pegaga terbukti berkesan untuk meningkatkan kecerdasan dan keupayaan mental kanak-kanak. Selain itu ia juga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi, mencegah nyanyuk, melambatkan proses penuaan dan menolong badan dari bahan toksid.

Nak tahu kenapa orang kampung dahulu kulitnya mulus tak berjerawat, sihat tak banyak sakit dan panjang umur ? Rahsianya adalah mereka kaya dengan tumbuhan herba seperti pegaga. Daun pegaga harus ada dalam menu harian sebagai ulam dan juga minum air rebus pegaga (jus pegaga) untuk mengurangkan tekanan darah tinggi.

Dahulunya, pegaga hanya digunakan secara meluas sebagai ulam segar oleh masyarakat Melayu tetapi, seiring berjalannya waktu dan berkembangnya teknologi pegaga kini tidak hanya menjadi santapan dan kegunaan orang kampung tetapi oleh serata dunia.

Keseluruhan bahagian pegaga (daun, batang, bunga, buah dan akar) banyak kegunaannya dan mengandungi khasiat yang tinggi. Masyarakat Melayu khususnya amat yakin pegaga berkhasiat untuk memanjangkan umur dan awet muda. Berdasarkan kajian untuk mendapatkan kesan yang positif pegaga boleh dimakan dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Pegaga mengandungi sebatian kimia dan bioaktiviti yang terbukti mengandungi antibakteria, antispasma, antiinflamasi, hipotensif dan insektisid. Dalam bidang perubatan tradisi, pegaga digunakan sebagai agen analergi, antikanser, antidiarea, anti disenteri, peransang pembuangan urin, hipotensif, stimulan, tonik, menyejukkan badan, membuang batu karang, penawar kencing berdarah, kusta, gonorea, luka, kudis dan sakit kerongkong.

Realitinya, pegaga terwujud memberi inspirasi kepada dunia perubatan dan juga dalam bidang kecantikan. Daun pegaga yang ditumbuk lumat dan dicampur dengan bedak sejuk sangat mujarab untuk menghilangkan bintik-bintik diwajah. Tempekkan campuran tersebut kewajah dan bersihkan keesokan harinya. Amalkan setiap malam sehingga wajah kembali bersih tanpa bintik-bintik hitam.

Tadaaaaaa !!

Wajah kembali bersih dan berseri. Tak perlu keluarkan duit. Hanya gunakan cara tradisional dan wajah kembali menawan. Ia turut membantu mengecutkan peranakan atau memulihkan sistem kitaran haid yang tidak teratur bagi seorang wanita. Minum rebusan pucuk daun pegaga atau dimasak gulai dan dijadikan ulam. Terserah pada anda bagaimana menjadikan ia menarik untuk masuk kedalam sistem tubuh anda.

Dimakan atau diminum ? Pilihan ada ditangan anda.

Walau bagaimanapun, pegaga kini telah dikomersialkan dan mudah didapati oleh para penggemarnya. Jangan tidak tahu ya, pegaga juga telah diekstrak menjadi kopi pegaga atau pun lebih dikenali sebagai kopi pegaga warisan dengan mesej membantu mengurangkan berat badan dan ia sesuai diminum oleh mereka yang sedang mengamalkan diet.

Pegaga ?

Tak perlu ternganga lagi, kini anda tahu nilai tumbuhan liar yang bernama pegaga, khasiatnya ada banyak dan PENTING untuk kekal sihat dan sentiasa muda.