Kelebihan Memakan Ikan Laut Berbanding Ikan Air Tawar

Mengubati Gejala Mata Kering

Mata kering terjadi ketika tidak menghasilkan air mata seperti seharusnya. Gejala yang timbul biasanya perih, sensitif terhadap cahaya, gatal di dalamnya, seperti ada yang menyangkut di dalam mata, dan berwarna kemerahan. Namun jangan khuatir kerana ikan jenahak dapat menjadi solusinya.

Membantu Menghilangkan Kapalan

Kapalan merupakan penebalan atau pengerasan kulit akibat tekanan dan gesekan yang berlebihan. Pada umumnya akan berwarna kekuningan. Biasanya muncul di kaki, tumit, tangan, atau jari, dan boleh menyebabkan rasa tidak nyaman berjalan atau beraktiviti. Dengan rutin makan ikan jenahak akan membantu menghilangkannya.

Kelebihan Memakan Ikan Laut Berbanding Ikan Air Tawar

Mengubati Batuk

Batuk merupakan respons alami sebagai sistem pertahanan saluran nafas apabila terdapat gangguan dari luar, bertujuan membersihkan lendir atau faktor penyebab iritasi seperti debu atau asap supaya keluar dari paru-paru. Boleh terjadi akibat alergi terhadap sesuatu, maupun terlalu banyak minum ais. Untuk mengatasinya cobalah makan ikan jenahak.

Meningkatkan Daya Tahan Tubuh

Dengan istirahat yang cukup dan pilihlah menu makanan yang bergizi khususnya berprotein tinggi seperti ikan jenahak, terutama ketika musim hujan merupakan salah satu cara untuk meningkatkan daya tahan tubuh.

Kelebihan Memakan Ikan Laut Berbanding Ikan Air Tawar

Mencegah Flu

Sering terdedah udara dingin akan semakin mudah manusia terserang virus flu, apabila ketahanan tubuh kita semakin melemah. Maka dari itu untuk melawan agar penyakit tersebut tidak menyerang adalah dengan pengambilan ikan jenahak, membuat ketahanan anda fizik semakin kuat.

Mengubati Pedih Ulu Hati

Ngilu pada perut bahagian atas tepatnya di dekat dada, disebabkan oleh naiknya asid menuju kerongkongan. Hal ini juga biasa disebut dengan istilah GERD. Pengubatannya boleh diatasi dengan rutin pengambilan ikan jenahak… sekurang-kurangnya dua kali dalam seminggu.

Kelebihan Memakan Ikan Laut Berbanding Ikan Air Tawar

Mencegah Radang Usus
Orang yang terkena radang usus buntu biasanya merasakan ngilu pada perut bahagian tengah yang menjalar ke sisi. Ini biasanya terjadi kontroversi terkait fungsinya di dalam tubuh. Dengan pengambilan ikan jenahak setiap hari dapat mencegah penyakit tersebut.

Mencegah Pembentukan Karang Hempedu

Gejala pembentukan karang hempedu atau biasa disebut dengan istilah gallstones iaitu merasa tidak selesa pada bahagian kanan atas perut, dan semakin buruk jika banyak makan lemak. Hal itu terjadi kerana kolesterol yang terperangkap di kantung hempedu. Makanlah ikan jenahak sebagai pencegahan gangguan tersebut.

sumber ;umpan