Inilah Teknik Mudah Tanam Serai Dalam Pasu, Senang Nak Urus Dan Alih

Inilah Teknik Mudah Tanam Serai Dalam Pasu, Senang Nak Urus Dan Alih! | Serai biasa digunakan dalam masakan di Malaysia terutama bagi orang Melayu. Selain digunakan sebagai bahan penyedap rasa dalam masakan.

Serai juga sebenarnya kaya dengan pelbagai manfaat terutama dalam bidang kecantikan dan kesihatan seperti:

Sebagai antioksidan dan mencegah penyakit kanser.
Dapat memutihkan gigi
Menyembuhkan perut kembung
Menghasilkan minyak serai
Bagi mereka yang tidak mempunyai tanah laman yang luas agak sukar untuk menanam pokok serai ini. Tetapi sebenarnya pokok serai ini boleh sahaja di tanam menggunakan pasu. Lebih mudah untuk diurus atau untuk di alihkan ke lokasi yang lain.

Disini kami kongsikan cara untuk tanam serai dalam pasu.
Inilah Teknik Mudah Tanam Serai Dalam Pasu, Senang Nak Urus Dan Alih!

Langkah 1
Dapatkan anak benih-Anda boleh gunakan batang serai yang dijual di pasaran untuk dijadikan sebagai anak benih. Selain itu juga, boleh gunakan batang serai matang yang diambil dari rumpun serai yang ditanam.Inilah Teknik Mudah Tanam Serai Dalam Pasu, Senang Nak Urus Dan Alih

Langkah 2
Rendam anak benih dalam bekas. Langkah ini digalakkan untuk anak benih yang dibeli di kedai kerana ia tidak mempunyai akar. Rendam batang serai di dalam sedikit air untuk merangsang pertumbuhan akar. Dalam masa 4-3 hari akar sudah mula bertunas.Inilah Teknik Mudah Tanam Serai Dalam Pasu, Senang Nak Urus Dan Alih!

Langkah 3
Penyediaan medium tanah. Campuran tanah bakar dengan top soil amat sesuai untuk pertumbuhan serai di dalam pasu. Tanah jenis ini mudah di dapati di nurseri berhampiran.Inilah Teknik Mudah Tanam Serai Dalam Pasu, Senang Nak Urus Dan Alih!

Langkah 4
Kaedah Menanam. Tanam serai secara menyerong. pastikan hanya sebahagian perut serai sahaja yang tenggelam ke dalam medium bersama akar. jika keseluruhan bahagian perut serai ditanam, ia akan mengakibatkan serai mati.Inilah Teknik Mudah Tanam Serai Dalam Pasu, Senang Nak Urus Dan Alih!

Langkah 5
Menyiram. Di peringkat awal penanaman, Serai perlu disiram sekurang-kurangnya sehari dua kali . Ia berupaya menggalakkan tahap kematangan dan kestabilan serai kepada medium dan persekitarannya. Selepas 7 hari atau serai kelihatan mula stabil, kadar siraman perlu dikurangkan. Sekurang-kurangnya sehari sekali.

Langkah 6
Pembajaan. Untuk mendapatkan perut serai yang gemuk, baja perlu di gunakan sekurang-kurangnya dua minggu sekali. Gunakan baja organik seperti air belacan.

Jika anda suka dengan artikel teknik tanam serai dalam pasu ini. Sila berikan sokongan dengan KONGSI bersama rakan anda supaya kami dapat terus berusaha menyediakan kandungan berkualiti buat tatapan komuniti semua.

sumber;petua tanaman