Ini Baru Betul Budak Normal, Tak Main Phone” – Budak-budak Lagi Dah Pandai Berniaga, Jual Ikan Guppy Seekor RM2

Namun menerusi perkongsian TikTok pemuda bernama @harifazemi, dia telah menjumpai sekumpulan budak-budak yang dilihat sedang sibuk menangkap ikan di dalam longkang.

Sudah menjadi kebiasaan bagi budak-budak zaman sekarang dilihat ‘melek4t’ 24 jam dengan handphone bermain game atau media sosial berbanding budak-budak zaman dulu yang lebih gemar aktiviti fizikal.

Bila ditanya apa yang mereka sedang lakukan, budak-budak tersebut menjawab mereka menjual ikan guppy dengan harga RM2 seekor. Amboi cekik darah! Hiks!

Dapat duit terus tinggal ikan

Akibat terlalu gembira mendapat RM10 dari lelaki itu, mereka tanpa disedari terus meninggalkan ikan yang ingin dijual tadi dan menuju ke kedai. Tudiaa sampai lupa dah ikan…

Setelah melihat kep4yahan budak tersebut menangkap ikan bersama rakan-rakan, pemuda ini akhirnya memberi mereka RM10 namun tidak membeli ikan-ikan tersebut.

Namun nasib baiklah mereka p4tah balik ambil semula ikan-ikan tu lepas pemuda tu ingatkan budak-budak tu.

“Yess wujud lagi budak-budak tanpa gajet”

Malah ada juga yang mengatakan budak-budak di usia mereka ni memang normal terlibat dalam aktiviti sebegitu dan bukannya hanya bermain game di telefon 24 jam.

Menjengah ke ruang komen, ramai di kalangan netizen berasa geli hati dengan keletah budak-budak tersebut yang sudah pandai berniaga walaupun di usia yang muda.

Happynya tengok budak-budak ni main sama-sama dengan kawan kan? Rindulah zaman childhood!

Komen netizen:

Sumber: Lobak Merah