Hat1 Saya Luluh Melihatnya Hanya Mampu Terbar1ng, An4k Tunggal Rela Berhenti Kerja Demi IbU!

Inilah bukti cinta seorang anak buat ibu yang telah uzur dan sakit terlantar. Sentiasa akan berada di sisi sepanjang masa bagi memastikan ibu yang selama ini banyak berkorban membesarkan kita sebagai anaknya dapat diberi perhatian sebaik mungkin.

Itulah yang cuba dilakukan oleh Amin Nasrin Abdullah, 30 tahun dalam menjaga ‘syurga’ nya itu dengan penuh rasa kasih sayang dan tanggungjawab meskipun terpaksa berhenti kerja.

“Biarlah saya menghabiskan masa menjaga ibu yang perlu diawasi hampir setiap waktu kerana dia boleh diserang sawan secara tiba-tiba, selain keadaannya yang semakin uzur sejak kebelakangan ini,” luah Amin Nasrin Abdullah, 30, anak tunggal yang terpaksa berhenti kerja demi menjaga ‘syurga’ nya itu.

Difahamkan sebagaimana memetik laporan Berita Harian, Amin sebelum ini pernah berkerja di sebuah kedai serbaneka selama 10 tahun di pekan Rantau Panjang, namun terpaksa mengambil keputusan untuk berhenti beberapa bulan lalu selepas ibunya, Halimah Mohd Yusof, 69, hanya mampu terbaring akibat masalah penyakit saraf.

Hati Saya Luluh Melihatnya.anya Mampu Terbaring, Anak Tunggal Rela Berhenti Kerja Demi Ibu!
Hidup Berdua Sejak Kecil

Tambahnya lagi, sepanjang hidup sejak kecil hanya bertemankan kasih sayang ibu sahaja selepas ibu ayahnya berpisah. Lantaran itu sedikitpun dia tidak kesal dengan keputusannya untuk berhenti kerja demi menjaga satu-satunya ‘harta’ di dunia yang masih ada.

“Sekarang saya hanya bergantung harap kepada wang simpanan yang dijangka bertahan untuk tempoh dua bulan sahaja memandangkan ibu juga memerlukan lampin pakai buang dengan kos RM450 sebulan.

“Sejujurnya saya sendiri buntu tetapi perlu terus kuat di depan ibu kerana dia hanya mampu terbaring serta perlu dibantu untuk makan, minum dan mandi. Hati saya juga luluh melihat ibu meronta kesakitan apabila diserang beberapa kali dalam sehari.

hati Saya Luluh Melihatnya..”-Hanya Mampu Terbaring, Anak Tunggal Rela Berhenti Kerja Demi Ibu!
“Saya tidak sampai hati meninggalkan ibu seorang diri di rumah dan mengambil keputusan berhenti kerja walaupun sebelum ini pernah mengupah orang menjaga ibu dengan bayaran RM600 sebulan,” katanya ketika ditemui oleh pemberita di rumahnya di Kampung Tasek Permai.

Sambungnya lagi,”Di usia begini juga, ramai yang bertanya kenapa saya masih belum berkahwin? Saya hanya mampu tersenyum dan menerangkan bahawa buat masa ini hanya ibu yang menjadi keutamaan saya.

“Sewaktu ibu masih kuat, dia yang membesarkan saya seorang diri dengan menorah getah dan melakukan pekerjaan lain tanpa erti penat. Sekarang adalah masa untuk saya membalas segala jasanya, biarpun bukan dengan kemewahan tetapi saya cuba menjaga sebaik mungkin.

“Besar harapan saya supaya ibu boleh kembali sembuh kerana melihat keadaanya begini ada kalanya membuat saya menjadi sangat sedih, tetapi deminya saya cuba untuk terus kuat,” katanya yang mengakui sentiasa berdoa supaya dirinya terus kuat menghadapi dugaan itu.

Terima Bantuan

Nasib pemuda itu turut mendapat perhatian wakil badan bukan kerajaan (NGO) Thirdforce di bawah Yayasan Raja Shamri (YRS), Tuan Zaimah Raja Omar, yang tampil membantu daripada segi kewangan dan barangan keperluan selain turut memberi sokongan moral buatnya.

Disamping itu, ibunya turut menerima bantuan zakat dari Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) sebanyak RM450 sebulan bagi kategori ibu tunggal dan digunakan sepenuhnya untuk rawatan dan membeli lampin pakai buang.

Sumber : Berita Harian Online