Cara Bantu Anak Redakan Sembelit Selain Makan Sayur & Buah. Buat Konsisten Jadi!

Susah hati lihat anak kecil menahan sakit untuk membuang air besar. Sampai merah muka dan ada yang fobia hingga menangis sebab takut sakit. Bagi ibu yang dalam situasi ini, ada cara untuk merawat sembelit anak tanpa bergantung pada ubat semata-mata.

Menerusi perkongsian Puan Ainini Zainal, usus adalah OTAK KEDUA kita. Based on research, ada lebih kurang 100juta neuron di sepanjang dinding usus kita. Nervous system ini berfungsi untuk mengawal pencernaan zat makanan dan seterusnya memberikan nutrisi untuk brain development kita.

Tetapi, brain development anak boleh terganggu jika usus tidak sihat, contohnya, ADA SEMBELIT.

Ramai dah kenal tapi ramai juga belum kenal Chia Seeds. Walaupun rupa setelah direndam kelihatan seperti Biji Selasih, tapi khasiatnya melebihi Biji Selasih itu sendiri.

Tahukah anda, selain berfungsi sebagai sumber kalsium, ‘omega-3 fatty acids’, antioksidan, serat, zat besi serta pelbagai zat lain, ia juga berfungsi sebagai bahan ‘detox’ dan membantu sembelit?

Cara Bantu Anak Redakan Sembelit Selain Makan Sayur & Buah. Buat Konsisten Jadi!
1. Badan kita ni sebenarnya memang menyahtoksin setiap hari melalui banyak aktiviti yang dilakukan oleh tubuh badan. Contoh mudah, berpeluh. Itu proses ‘detox’ yang tak perlu kita ambil apa-apa pun.

2. Ingat tak saya cerita tentang jika sembelit, Chia Seeds dapat bantu penghadaman yang lebih baik? Selain itu, ia juga berfungsi menyingkirkan toksin dalam badan melalui usus.

3. Ia penting untuk membuang toksin dalam badan. Bila diambil, ia akan mengembang dan menyerap toksin dalam badan serta membersihkan saluran penghadaman.

4. Sembelit makin berkurangan, proses ‘detox’ melalui bantuan biji yang berkhasiat ini juga bermula.

5. Kulit, kuku dan rambut juga sedikit demi sedikit jadi lebih sihat. Kesan daripada semua proses tadi dan nutrisi Chia Seeds itu sendiri. Brain function juga bertambah.

6. Sukatan sehari untuk dewasa, 1½ sudu besar, 2x sehari. Kurangkan sukatan untuk kanak-kanak.

Cara Bantu Anak Redakan Sembelit Selain Makan Sayur & Buah. Buat Konsisten Jadi!
7. Kanak-kanak dan bayi boleh ambil Chia Seeds yang kaya khasiat ini. Sangat digalakkan. Boleh campur dalam makanan, diletakkan dalam minuman, dijadikan ‘homemade ice cream’, puding dan banyak lagi.

**Bayi, boleh berikan setelah anak bersedia terima makanan berbiji seperti ini. Understand your baby. Keadaan setiap individu berbeza, begitu juga bayi.

8. Cara mudah ambil, campur dalam air kosong, minum setiap hari.

Kredit: Ainini Zainal