Boleh Sebabkan Keguguran, Kembung Perut; Elakkan Memakan Buah-Buahan Ini Ketika Sedang Hamil

6 JENIS BUAH YG TIDAK DISYORKAN SEMASA HAMIL]

Bagi wanita hamil, mendapatkan nutrien dan vitamin dari buah-buahan adalah sesuatu yang perlu dilakukan. Buah menjadi elemen penggunaan harian yang dapat menyokong kesihatan dan pertumbuhan janin. Tetapi, ada beberapa jenis yg tidak disyorkan untuk dimakan semasa hamil.

Sesetengah buah-buahan boleh menyebabkan masalah untuk rahim, seperti buah muda, buah-buahan panas di dalam perut, dan buah-buahan yang mengandungi alkohol. Buah-buahan yang tidak disyorkan untuk wanita hamil adalah Nanas Muda, Anggur, Betik Muda, Durian, Petai Dan Buah Nangka Dan Cempedak . 6 jenis buah ini mungkin akn menyebabkan masalah serius untuk keadaan janin. Penjelasan di bawah yang berkaitan dengan bahaya buah-buahan untuk wanita hamil boleh membuat anda mengelakkan mereka. Jom kita tengok dengan lebih detail berkenaan 6 jenis buah yg tidak disyorkan semasa hamil.

(+) Buah Nanas Muda. Buah ini sememangnya dapat merangsang kejadian keguguran, terutama jika dimakan oleh wanita hamil muda yang kehamilan masih dalam trimester pertama. Kehadiran dikatakan berbahaya kerana ia mempunyai enzim bromelain yang boleh membuat serviks lembut supaya dapat meningkatkan tenaga kerja awal. Walaupun kajian yang berkaitan dengan bahaya nanas untuk keguguran masih tidak dilakukan secara meluas, tetapi beberapa kes yang memang menunjukkan kebenaran teori ini. oleh itu, elakkan nanas sekarang, tidak kira berapa banyak yang anda mahukan.

(+) Anggur. Apabila terlalu banyak dimakan, gula yang terdapat dalam anggur ak4n sangat mudah ditapai di dalam perut sehingga menjadi alkohol. Seperti diketahui bahawa kesan negatif alkohol untuk wanita hamil sangat banyak. Alkohol boleh menyebabkan suhu rahim meningkat dan menghalang pertumbuhan janin akibat haba. Oleh itu, walaupun anggur mempunyai begitu banyak vitamin, sekarang anda disyorkan untuk mengelakkannya.

(+) Betik Muda. Sebenarnya buah betik baik untuk di makan oleh wanita hamil, tetapi ia hanya sesuai dimakan jika ia dusah masak. Sementara itu, apabila dimakan semasa masih mentah, buah pepaya sebenarnya akan menimbulkan kesan negatif. Ini kerana buah pepaya muda mengandungi banyak lateks. Latex sendiri boleh mencetuskan berlakunya kontraksi rahim dan kelahiran bayi pramatang. Oleh itu, cuba untuk mengelakkan penggunaan betik muda.

(+) Buah Durian. Buah ini, selain menjadikan perut hamil menjadi kembung, juga mengandungi dua jenis bahan berbahaya alkohol dan asid arakidonat. Alkohol boleh menyebabkan kelahiran pramatang dan asid arkidonik dapat merangsang kontraksi rahim dan keguguran. Risiko bahaya penggunaan durian dapat ditingkatkan, terutama pada wanita hamil yang menderita darah tinggi.

(+) Petai – Buah ini tidak boleh dimakan oleh wanita h4mil kerana ia boleh menyebabkan penyingkiran nutrien dari wanita hamil ke janin melalui plasenta. Di samping itu, petai boleh menyebabkan buah pinggang berfungsi lebih keras, menjadikan wanita hamil menjadi cepat letih.

(+) Buah Nangka dan Cempedak. Kesan selain kembung perut dan gassy meningkat suhu janin dan kontraksi awal yang boleh meningkatkan risiko bayi pramatang dan keguguran.

6 jenis buah yg tidak digalakkan untuk wanita hamil. Kami menasihati anda semua untuk mengambil buah-buahan selain buah-buahan dalam senarai ini jika anda tidak mahu keadaan kesihatan anda dan janin menjadi terganggu. Mudah-mudahan berguna.

Sumber: Ibu-Hamil