Bagaimana dan di mana untuk menyimpan ikan kering dan kering dengan betul

Mencipta “stok untuk musim sejuk” – aspirasi yang wujud dalam setiap orang yang berpandangan jauh, terutamanya apabila ia datang kepada produk yang lazat dan berguna, seperti ikan kering dan kering. Musim memancing telah berlalu, dan tangkapan ditinggalkan, atau “tetamu” yang besar dibawa sekaligus, yang tidak boleh dibiarkan hilang dalam apa cara sekalipun. Pada dasarnya, sumber hidangan lazat tidak penting. Jika anda mencipta keadaan yang betul, anda boleh menyimpan stok untuk masa yang lama, dengan berhati-hati memakannya apabila diperlukan.

Pertama sekali, anda perlu menyemak ikan dan menentukan berapa banyak ia perlu disimpan. Jika anda bercadang untuk memakannya dalam beberapa minggu akan datang, maka tiada helah khas diperlukan. Apabila sampai beberapa bulan, anda perlu bekerja dan menyusun produk mengikut peraturan tertentu. Pertama sekali, kualiti diperiksa. Sekiranya terdapat bau hapak, bintik-bintik acuan atau bintik-bintik gelap – ia pada dasarnya tidak boleh dimakan.

Ikan kering disimpan pada suhu bilik selama seminggu. Adalah wajar untuk tidak menutupnya dalam beg, dan membungkusnya dengan kertas kulit. Di dalam peti sejuk ia akan menjadi baik untuk makan sehingga enam bulan, dalam peti sejuk – 5 tahun. Tidak mungkin sesiapa akan melakukan ini, tetapi perlu diingat tentang pilihan ini.

Parameter seterusnya, yang diambil kira semasa menyimpan – kandungan lemak. Semakin tinggi, semakin singkat tempohnya.

Pembungkusan vakum adalah pilihan sejagat. Malah produk yang berminyak akan kekal dalam keadaan baik di dalamnya sehingga 3-4 bulan. Perkara lain ialah anda tidak boleh mendapatkan sebahagian kecil daripadanya. Jika sudah dibuka, anda perlu makan semuanya dalam masa beberapa hari.

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan ikan kering dan kering dengan betul
Balang kaca.
Peti ais
Peti sejuk beku
Tin tin
Mengikat
Peti atau beg kain

Bilik bawah tanah atau almari.
Dalam air garam.
Dengan vodka.

Mengapa ikan kering menjadi kuning dalam simpanan
Bagaimana untuk mengetahui sama ada ikan itu buruk

Di mana dan bagaimana untuk menyimpan ikan kering dan kering dengan betul
Pada dasarnya, terdapat banyak peluang untuk memelihara spesimen besar dan kecil. Perkara utama ialah memilih yang paling mudah dan pada masa yang sama mematuhi syarat-syarat tertentu.

Balang kaca.
Ia sesuai untuk ikan kecil kering, kerana kaca adalah bahan lengai, tidak menyerap bau dan tidak membiarkan kelembapan melaluinya. Untuk penyimpanan, anda perlu menyusun kepala bangkai ke bawah, letakkan lilin yang menyala di antara mereka dan sumbatkan bekas dengan perlahan. Apabila oksigen terbakar, vakum terbentuk, yang memastikan penyimpanan lama. Semakin lama lilin bertahan, semakin lama masa produk itu. Disimpan di tempat yang gelap dan sejuk bersama-sama sehingga 4 bulan.

Peti ais
Lebih dekat dengan peti sejuk, lebih lama jangka hayat. Adalah dinasihatkan untuk membungkus ikan dalam kertas dan juga membungkusnya dalam beg. Nilai pemakanan dikekalkan sehingga enam bulan.

Peti sejuk beku
Pada suhu rendah pemeliharaan disediakan sehingga 5 tahun. Adalah penting untuk diingat bahawa kedua-dua ikan kering dan kering mempunyai bau yang pelik dan seseorang mesti menjaga pembungkusan yang boleh dipercayai agar tidak memindahkannya ke produk lain. Kaedah ini disyorkan terutamanya untuk spesies merah, supaya mereka tidak menjadi kuning dan tidak kering. Ia agak boleh dimakan walaupun setahun kemudian jika anda membungkus ikan dalam bahagian kecil dan bungkus setiap satu secara berasingan. Untuk membuka rasa selepas penyahbekuan, ia dikeringkan kepada keadaan yang dikehendaki.

Tin tin
Boleh digunakan selagi terdapat penutup yang tertutup rapat. Simpan bekas hanya di tempat sejuk yang gelap, lindungi daripada lalat dan kering.

Mengikat
Ikan itu dikeringkan sedikit terlebih dahulu, kemudian masing-masing dibalut dengan kertas kulit supaya satu bangkai tidak bersentuhan dengan yang lain, dan diletakkan di tempat tergantung di dalam bilik gelap. Tahap kelembapan dibenarkan sehingga 80%. Ambil perhatian bahawa dengan kaedah penyimpanan ini pengecutan sehingga 0.08% tidak dapat dielakkan.

Peti atau beg kain

Ini adalah varian pengeluaran. Dalam kes ini, masa penuaan tanpa kemerosotan rasa adalah sehingga 8 bulan. Lapisan diletakkan longgar, dilapisi dengan kertas atau kain kasa. Apabila disimpan dalam bakul atau kotak, di mana tiada aliran udara di sisi, tempoh dikurangkan kepada 3 bulan.

Bilik bawah tanah atau almari.
Letakkan produk dalam kedudukan tergantung, melindunginya daripada cahaya matahari dan terlalu banyak kelembapan. Kaedah ini sangat baik untuk bangkai kecil kering.

Dalam air garam.
Berguna untuk produk separuh siap yang belum kering sepenuhnya. Ikan diletakkan dalam larutan garam yang kuat, disumbat dengan selamat, dan disimpan di tempat yang sejuk. Jika perlu, bahagian itu direndam dalam air selama 4-5 jam, dikeringkan dan dimakan seperti yang diarahkan.

Dengan vodka.
Alkohol mengekalkan tahap kelembapan yang diperlukan dan pada masa yang sama menghapuskan sebarang mikroorganisma patogen. Untuk pilihan ini, hanya produk tulen berkualiti empat puluh darjah dengan minimum minyak sivushnyh dipilih. Tuangkan 50 ml. di bahagian bawah balang, kemudian letakkan ikan supaya kepala menghadap ke arah bawah. Tutup balang secara hermetik, lebih baik menggulungnya dengan penutup timah.

Adalah tidak diingini untuk menggunakan bahan polietilena atau kerajang dengan lapisan selofan sebagai bahan pembungkus. Produk mesti bernafas. Pembekuan adalah pengecualian.

Mengapa ikan kering menjadi kuning dalam simpanan
Jika tidak disimpan dengan betul, ikan boleh menjadi kuning. Ini disebabkan oleh pengoksidaan lemak. Ia merosakkan, terdapat bau tengik yang tidak menyenangkan dan seseorang tidak mahu makan produk sedemikian lagi. Untuk mengelakkan perkembangan sedemikian, anda harus mengekalkan kelembapan pada 80%. Kurang kelembapan bermakna ia akan kering, lebih banyak kelembapan bermakna ia akan berkulat. Sebelum memasukkan daging ke dalam simpanan, periksa keadaan bangkai. Mereka harus licin, dengan sisik yang tidak rosak dan mempunyai bau hanyir yang khas.

Bagaimana untuk mengetahui sama ada ikan itu buruk
Anda boleh mengetahui sama ada ikan itu buruk dengan penampilan bintik-bintik di dalam rongga jika bangkainya dipotong. Dalam kes keseluruhan ikan, insang diperiksa. Sisik menjadi melekit dan bau tidak ada kaitan dengan kebolehmakan. Apabila daging jatuh di antara tulang, dan apabila ditekan, meninggalkan lekukan yang dalam, produk sedemikian berbahaya untuk dimakan.

Dengan penyimpanan yang betul, rasa malu ini tidak berlaku dan bangkai kekal berkualiti sepanjang tempoh penyimpanan yang disyorkan.

sumber ;makan berkhasiat