Ambil Perhatian Sangat-Sangat! Jangan Beli Kereta Sambung Bayar, Inilah Risiko Hutang Yang Akan Anda Hadap

Kami mendapat banyak pertanyaan dari rakan-rakan berkenaan hal sambung bayar kereta. Antara masalah yang dikongsikan untuk sambung bayar kereta adalah seperti berikut:

pinjaman mereka tidak lulus
nama berada dalam senarai hitam
tidak mempunyai cukup deposit
Melupuskan (disposed off), mengalihkan (removed) atau menjual kenderaan tersebut tanpa kebenaran bertulis daripada bank atau dengan mana-mana cara lain, fraud (menipu) atau mencuba untuk fraud (menipu) bank, adalah suatu kesalahan di bawah Seksyen 38 Akta Sewa Beli.

Nota ini ditulis oleh Tuan Mohd Fadil Mohd Yusof, seorang peguam di Tetuan Dzul Iskandar & Co. Semoga nota ini membantu anda dalam membuat keputusan membeli kereta.

Jika disabitkan dengan kesalahan tersebut, pesalah akan dikenakan denda dalam jumlah tidak melebihi RM10,000.00 atau dipenjarakan bagi tempoh tidak lebih dari 3 tahun atau kedua-duanya sekali.

Antara risiko kereta sambung bayar kepada pemilik asal

Anda mungkin disaman atas kesalahan orang yang sambung bayar kenderaan anda.

Anda mungkin disoal siasat oleh polis jika kenderaan tersebut terlibat dalam kes jenayah.

Anda mungkin disaman bank jika orang yang sambung bayar tidak membayar ansuran bulanan kepada bank. Akibatnya, anda mungkin diisytihar bankrap jika hutang penghakiman melebihi RM30,000.

Jika berlaku kemalangan ke atas orang yang sambung bayar dan kereta tersebut telah luput insuran dan cukai jalan, anda mungkin disaman atas kapasiti individu untuk kemalangan tersebut.

Antara risiko untuk orang yang sambung bayar kenderaan

Jika pemilik asal meninggal dunia, anda tidak dapat memperbaharui insuran dan cukai jalan. Kenderaan tersebut juga berkemungkinan akan dinamakan atas nama pewaris ketika proses perbicaraan probet.

Anda tidak dapat menukar nama anda setelah kereta tersebut sudah habis dibayar jika pemilik asal sudah berpindah ke tempat lain.

Ada kemungkinan anda akan disoal siasat jika pemilik asal membuat laporan kereta mereka hilang.

sumber;s ,harian